• Vijfhoek Kunstroute 2024

  12 maart 2024

  Een van de goede voornemens die ik voor dit jaar heb is: “Laat jezelf en je kunst meer zien”. Mezelf laten zien is een worsteling voor mij. Ik ben namelijk meer een type dat graag onzichtbaar op de achtergrond aanwezig is. Meer een hard werkende kluizenaar. Daarnaast ben ik ook nog eens een perfectionist, mijn werk is niet snel goed genoeg om ermee naar buiten te treden. Een combinatie die killing is in mijn vak als kunstenaar. Het is tijd om mezelf opnieuw uit te vinden. Dus het moet gedaan zijn met mijn bescheidenheid, mijn werk is goed genoeg en moet gezien worden!

  Lees meer >> | 64 keer bekeken

 • Oogstdeelnemer

  6 februari 2024

  Sinds kort heb ik me aangemeld bij een tuinderij in de buurt.

  In deze tuin kweken twee heren zo'n 50 soorten groente, fruit en eetbare bloemen per jaar op een ecologische manier. Ze kweken zonder bestrijdingsmiddelen en spitten of ploegen niet, gebruiken geen bestrijdingsmiddelen of kunstmatige bemesting. Zo stimuleren ze een gezond bodemleven en daarmee sterke planten en gezonde groente.

  Lees meer >> | 55 keer bekeken

 • Kleur - Hoe pak ik het aan?

  18 november 2023

  Het kiezen van de kleuren voor een schilderij vind ik niet gemakkelijk. Ik hou van harmonieuze kleuren. Te harmonieus maakt saai. Hoe pak ik het aan? Het is misschien een beetje een technisch verhaal, maar het heeft me zoveel gebracht!

  Het ingrediënt dat ik als uitgangspunt kies voor een schilderij, bepaalt in grote mate welke kleuren ik ga gebruiken. Ik zoek de kleuren die erbij horen, maar probeer niet al te voorspelbaar te zijn. Dus niet alleen bruin als ik walnoten als uitgangspunt gebruik. Het schilderij “This feels like friday” is gebaseerd op een gerecht van rode bieten met walnoten. De intens rode kleur van bietjes en een fris goudgroene kleur van de bolster van de walnoot heb ik als uitgangspunt gekozen. En dan de verrassing! In het schilderij is geen groen te bekennen maar het is wel gebruikt bij het mengen van de verf.

  Lees meer >> | 75 keer bekeken

 • Wat ga ik doen? Proeven!

  1 september 2023

  Ik hou heel erg van lekker eten. Ik ga schilderijen en tekeningen maken waarin ik de smaak van één of meer ingrediënten uit een recept probeer te vangen.

  Het onderzoek van zo'n ingrediënt begint met kijken, ruiken, voelen en proeven. Wat gebeurt er met koken, bakken, schillen, blancheren, raspen etc. Vervolgens neem ik alles, van ingrediënt tot hele gerechten aan toe mee naar het atelier en ga ik eerst tekenen. In de loop van de tijd breidt het onderzoek zich verder uit en wordt er ook geschilderd.

  Lees meer >> | 110 keer bekeken

 • Nieuwe plannen - Smaak vangen!

  4 juli 2023

  Vanaf nu wil ik je op deze plek meenemen in mijn proces, niet alleen schilder- en tekentechnisch maar ook waar ik door geïnspireerd raak, welke werkwijze ik gebruik, hoe ik dingen oppak, wat ik allemaal tegenkom, wat me bezig houdt etc.

  Vanaf 1 september aanstaande ga ik minder (betaald) werken en heb ik veel meer tijd om te tekenen en te schilderen. Ik verheug me daar enorm op en loop over van de plannen.

  De afgelopen jaren heb ik me geconcentreerd op het maken van portretten. Ik heb geprobeerd het gedrag van mensen te onderzoeken en dit uit te drukken in getekende en geschilderde portretten. Ook via mijn werk, ik geef creatieve dagbesteding aan mensen met een beperking, heb ik veel mensen leren kennen en leren duiden. Het maken van die portretten was een prachtige zoektocht die me jaren heeft bezig gehouden. Maar nu is het tijd om deze creatieve fase af te sluiten en iets anders op te pakken. Mensen zullen me trouwens altijd blijven boeien, daar speelt het wel of niet maken van een portret geen rol in.

  Wat ga ik doen? Smaak vangen!

  Afb: Diverse portretten in diverse technieken. Ik heb ze de afgelopen jaren gemaakt.

  Lees meer >> | 164 keer bekeken

 • Lievelingen

  27 juni 2023

   

  Bontgevederde, ongeremde,

  gecompliceerde lievelingen.

  Onbedaarlijk lachend of,

  in diepe stilte verzonken.

  Meedrijvend op de termiek van de emotionele schommelingen,

  maken jullie indrukwekkende dingen.

   

  afb. Tamar - 2021 - aquarel op papier - ca A4.

  Lees meer >> | 156 keer bekeken

 • Proefondervindelijk

  2 juni 2020

  Portret proefondervindelijk

   

   

  Proefondervindelijk ervaren,

  zoeken naar wat jou in

  een vriendschap raakt.

   

  Voelen, horen, ruiken, proeven

  en dan uiteindelijk durven vragen:

   

  "Mag ik weten hoe jouw tong smaakt?"

   

  Lees meer >> | 896 keer bekeken

 • Spartelspelen

  8 april 2020

  Als de bosgrond geurend dampt,

  het zonlicht langs de wolken schampt,

  de regenboog langs de hemel rent,

  dan praten de vissen met knarsend accent,

  vanuit de plassen in het grind,

  met het huppelende kind.

   

  Spartelend in de zonnestralen,

  Lees meer >> | 907 keer bekeken

 • Ewoud

  25 maart 2020

   

  Altijd gehaast en meestal te laat komt hij binnen. “Wat zie je er goed uit!”, is steevast zijn eerste zin. Ik moet hem eraan herinneren dat hij z'n jas uit doet en dan stommelt hij naar boven, naar het atelier.

  In opperste verwarring begroet hij de dames die al aan de koffie of thee zitten en die in een diep gesprek verwikkeld zijn over de kinderen of het mooie weer. Als ik vraag wat hij drinken wil, herhaalt hij de vraag en zegt dan: “Thee ja, ja, dat zou ik graag willen”. Ik schenk hem een kopje warm water in en geef hem de doos met verschillende theesoorten. Hij kiest er een uit, elke week een andere, opent het zakje en hangt het in het hete water. Ik geef hem een glazen schaaltje. Eigenlijk weet hij niet wat hij hiermee moet, hij zet z'n beker er maar op. Als hij het theezakje uit zijn mok haalt, zet hij het zakje op de oorspronkelijke verpakking en kijkt in verwondering om zich heen. Ewoud is binnen!

  Lees meer >> | 819 keer bekeken

 • De gekooide vogel

  17 september 2019

   

   

  vroeger floot ze elke dag
  lange riedels
  voelde zich vrij en beschermd
  binnen haar tralies
  hipte heen en weer
  genoot van zaadjes
  schommelde op haar stok

   

  nu ze groot is
  kan ze geen kant meer op
  gevangen tussen de tralies
  van haar jeugd
  ze fluit niet meer
  kan met haar vleugels
  geen tralies breken
  was ze nog maar jong en vrij

   

   

   

  Bovenstaand gedicht is gemaakt door Nico van den Raad naar aanleiding van mijn tekening "Vogel in kooi" uit de serie "Alter ego" uit 2015. Hij treedt binnen in mijn belevingswereld en maakt er zijn eigen wereld van. Beide werelden komen niet altijd overeen, maar dat maakt het spannend. Nico is verhalenverteller en dichter bij De Blauwe Kom. (www.deblauwekom.nl)

  Lees meer >> | 880 keer bekeken

 • Meer blogs >>